Ukrainian DNA - Олена Сухоцька

Файна бесіда із сміливою волонтеркою, талановитою майстринею, та чарівною жінкою Оленою Сухоцькою.

Ukrainian San Antonio Motanka_Olena Suhotsa and Motanka.jpeg

Ukrainian san Antonio: Як починався Ваш творчий шлях?

Олена Сухоцька: Я завжди щось робила руками - шила, в’язала. Хоча й мала військову кар’єру. Після завершення служби відкрила ательє, що продовжувало мою любов до рукоділля.

Ukrainian San Antonio: Яка Ваша сама перша робота?

Олена Сухоцька: Перша моя робота була дуже випадкова (сміється). Я зробила ляльку для своєї онучки. Це було шкільне завдання.

Ukrainian San Antonio Motanka_mother and daugher motankas.jpeg

Ukrainian San Antonio: Хто чи де, чи за яких обставин помітив Ваш талант?

Олена Сухоцька: Мій син, побачивши мої роботи, тишком-нишком відніс їх директору будинку-музею Шевченка на провулку Шевченка 8б, біля Площі Незалежності, Надії Іванівній. Їй дуже сподобалися мої витвори. І невдовзі,  відбулася персональна виставка з моїми роботами. А через півроку друга  різдвяна виставка. Так і почалося. Дуже вдячна за підтримку моєму синові. А також мене підтримує мій чоловік у всіх моіх починаннях.

Ukrainian San Antonio: А де ще проходили Ваші виставки?

Олена Сухоцька: Декілька виставок було у музеї Будинку Шевченка, в Києво-Печерській Лаврі було дві виставки - Великодня і до Дня Незалежності. Також брала участь у фестивалі на Співочому Полі  на День Незалежності та зайняла1 місце, виставка в Державній Мистецькій галереї в місті Лубни. Наразі мої роботи представлені на виставці в Національній Спілці Майстрів Народно-Прикладного Мистецтва «З любов’ю до України» в  каталозі 100 кращих майстрів. Здобула дуже значимі моєму серцю перемоги: Гран-прі та 1-е місце на фестивалі «Оксамитовий Дивосвіт», Гран-Прі на арт-фесті «Висхідна Зірка» за підтримки Міністерства Культури, 1-е місце в Болгаріі на фестивалі «Зірковий прибій», 1-е місце на Міжнародному фестивалі в Болгаріі м. Обзор, 1-е місце на фестивалі в Торонто за сприяння тамтешньої української діаспори, 1-е місце  на фестивалі  «Golden Time»  і 2-е місце  за приз глядацьких симпатій, та багато інших винагород.

Ukrainian San Antonio: Розкажіть, будь ласка, про номінацію у народні майстри?

Олена Сухоцька: На даний час я проходжу атестацію в Національній Спілці Майстрів. І невдовзі маю отримати сертифікат. Зараз через пандемію художня рада не може зібратися і видати офіційний документ.

Крім всього вище згаданого пані Олена займається ще й волонтерством.

Попри її людську скромність нам все ж таки вдалося дізнатися, що вона допомагала людям з першого дня війни на Донбасі. Спочатку за свої власні гроші відправляла все що могла: їжу, одяг, медикаменти, воду. Збирала разом з іншими гроші на бензин, щоб хлопці могли це все довезти у зону АТО. Трошки пізніше до неї долучилися сусіди, сусіди сусідів, знайомі, врешті голови сільських рад. Відправляли допомогу газонами, тинтованими вазами. Доходило до того, що не було грошей, щоб купити молоко онучці, всі кошти йшли на допомогу. До цього дня досі виділяю частку своєї пенсії на адресну допомогу.

У 2014 році отримала подяку за волонтерство від Національної Гвардії.

Ukrainian San Antonio Motanka_Appreciation Certificate.jpeg

Також у вересні 2019 була організована волонтерська міні виставка в 4-х містах сходу (Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка). Люди були просто щасливі почути українську мову, почути про українську культуру, зробити мотанку. Ніколи не забуду маленького хлопчика, який намагався перейняти у мене кожне українське слово, і зробив свою першу мотанку сказав, що , цитую: “тепер і у школі буду робити мотанки, і ніхто не зможе мені цього заборонити”. А також не можу забути талановиту дівчину з Краматорська, яку зустріла в реабілітаційному центрі для інвалідів, що малювала, тримаючи олівуць в роті, бо не має рук. І яка проходила майстер клас по мотанці. Коли бачиш цих людей, то розумієш для цього це робиш!

Ukrainian San Antonio: Чи робите Ви на замовлення мотанки чи бісерні прикраси?

Олена Сухоцька: Так, мої роботи ніколи не повторюються.

Підтримуючи пані Олену, роблячи замовлення у неї, ми відстоюємо Україну!

Previous
Previous

Project “Батьківська Хата. Homestead.” - Overview of the Kodyma District, Odesa Region.

Next
Next

Ukrainian DNA - А для чого ми це все робимо?!